Nyaralnimegyek.hu
HÍRLEVÉL
Üdülőhely: Athén


Athén Görögország, valamint a görög Attika prefektúra fővárosa. A modern Athén hatalmas, kozmopolita jellegű város; az ókori Athén nagyhatalmú városállam, jelentős tudományos központ volt. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának kb. 35%-a. Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta.

Athén az egyik legrégibb város a világon, és az egyetlen európai főváros, amely közvetlenül a tengerparton épült.  A  legjobb módja a város megtekintésének egy buszos körút, ahol rálátást nyerhetünk a Zeusz templomra,  Hardrianusz kapujára, a Panatheneum stadionra amely az első olimpiai játékoknak adott otthont, és még számtalan híres ókori nevezetességet. Gyalog folytatva pedig sétálhatunk az  Athén szívében lévő nemzeti kertben (az egyetlen zöld közel s távol a városban), megtekinthetjük az elnöki palotát, amely a mai parlamentnek ad otthont, a híres Evzones őrökkel ,(érdemes egy őrségváltáson is részt venni az ismeretlen katona sírjánál) illetve elsétálhatunk az Akadémiáig  és a mellette lévő nemzeti könyvtárig.
Ne feledkezzünk meg az Athén jelképévé vált Akropoliszról sem. Főleg nyári hónapokban kicsit izzasztó a felfelé vezető út, de annál jobban megéri, hiszen megcsodálhatjuk az ókori építészet csodáit, mint a Parthenon, és  a Propyleat. Pontosan az Akropolisz alatt terül el Athén modern jelképe a minimalisztikus stílusban épült új Akropolisz múzeum. A rengeteg kiállítási tárgyon kívül itt vannak kiállítva az akropoliszon talált fantasztikus régészeti leletek is. Ne hagyjuk ki a múzeum 3. emeletét sem, ahol a pantheon van szemléltetve életnagyságban, összehasonlításként rálátással az eredeti  Pantheonra. A 2. emeleten lévő panoráma kávézóba pedig megéri betérni egy jó kávéra, és gyönyörködni a  legszebb kilátásban.

Végezetül lesétálhatunk a Plakara, a Monastirakira, a kávézókkal teli Thisiora, vagy Keramikosra. Itt bájos kis szűk utcákban hangulatos éttermekre, és bárokra illetve rengeteg kis boltra (nem csak szuvenírek) lelhetünk. Ezen kívül újabb és újabb régészeti területeket látogathatunk meg, hiszen a város ezekből kifogyhatatlan. Mindegy, hogy mennyi ideig maradunk Athénban, sajnos az idő soha nem elég hogy felfedezzük Athén minden csodáját, de azért képet kaphatunk e nagyszerű városról. Athén híres a mindig pezsgő éjszakai életéről (az egyetlen város, ahol éjszaka is dugó van). Természetesen ne feledjük azt sem, hogy a város rengeteg fesztiválnak és koncertnek is helyt ad, ezekről mindenképpen érdemes érdeklődni!Nyaralnimegyek.hu - Ahol a nyaralás kezdődik...
Minden Jog Fenntartva © 2012 nyaralnimegyek.hu